27 февруари 2009 г.

Sky bridge, Malayzia

Здравейте! Предполагам, че част от вас са запознати с този прекрасен мост, но мисля, че за тях ще е приятно повторение. А на тези, които още не са го виждали, истински завиждам. Защото да го видиш за първи път е истинска радост за окото!



Пешеходният мост Sky bridge се намира на 700m надморска височина, в архипелага Langkawi, Малайзия. Построен е между два хълма и предлага страхотна гледка през гори и скали към океана, който лежи на 700m под вас. Не съм бил там, но чувството да съзерцаваш от такава височина и от такова брилянтно съоръжение сигурно е несравнимо.






Конструкцията на Sky bridge е сложна пространствена система от една приблизително хоризонтална стоманена прътово- пространствена дъга с триъгълно сечение и опорен натисков пилон. Дължината на дъгата е около 125m. Oпори има в двата края, където са развити площадки за посетителите. Допълнително дъгата се крепи от високоякостни стоманени кабели от 87- метровия пилон, с дискретно триъгълно сечение от тръбни профили.









Уникалната конструкция е много сложна, тъй като взаимодейтвието между дъгата и пилона е доста особено. Дъгата се носи от кабелите, окачени на върха на пилона. Но и пилонът не може да съществува в това геометрично положение без силите от кабелите. Изследването на такава система, особено при сложни натоварвания (например вятър или трептения) е изключително сложно и се прави в нелинеен стадий, когато е възможно. Постановка, която е предизвикателство за всеки проектант и за всеки инженерен софтуер.





Много рядко се случва някое инженерно постижение да грабне по такъв начин окото на хората от бранша и на непрофесионалистите едновременно. Но Sky bridge е точно такова съоръжение! Човек може дълго време да стои и да си го гледа с наслада. Използвайте коментарите, за да споделите така ли беше с вас!


5 коментара:

Sande каза...

Ха!
ама аз не знаех, че има такова нещо построено. Тука в института се помотваше един макет на този мост - от дърво, картон и конци :), за демонстриране на принципа на действие. Мислех си, че е учебен проект, не знаех, че е по реален мост.
Както и да е, макета е успял да се спаси от изхвърляне и сега е при мен в стаята. Доста се е поразгембил, ама още функционира. В късния следобед или довечера ще гледам да кача снимки и/или видео.
Много яко попадение, Стафане.

Анонимен каза...

Може видео на това как Санде скача върху моста за да демонстрира земетръс...

Sande каза...

http://vbox7.com/play:1fcd70da

Ето го обещаното видео с макета на моста, а тука има и снимки.
http://www.rz.uni-karlsruhe.de/~va61/skybridge/

Стефан Трифонов каза...

Санде, много благодаря за интересното видео и снимките!!!
Радвам се, че така си се постарал за всички, които четат блога. Интересно е да се види наяве как всъщност се получава взаимодействието между основните елементи. Аз го бях написал, но звучи невероятно. Друго е да се види.
Още веднъж благодаря за активноста!

Анонимен каза...

Не знам как да опиша с думи опулената си физиономия, когато видях за пръв път този мост!И до ден днешен снимката му стои на десктопа на компютъра вкъщи!Това е нещо уникално!Честно казано ме впечатлява дори повече от Голдън гейт и другите от типа!Много ми допада това, че е някак изолиран, поне така изглежда на снимката!Имам предвид, че не е разположен в някакъв град, а насред природата!Направо си представям как примерно някой човек, който не знае за съществуването му, си се разхожда там из природата на Малайзия и изведнъж от нищото изниква това ЧУДО!Ех, как искам да съм там!Направо даже не мога да повярвам, че съществува!
инж.Рая Трифонова