5 февруари 2009 г.

Арката на Сейнт Луис

Здравейте! Чудите ли се какво е това?

Който смята, че "y" е ординатата на оста на прочутата арка на Сейнт Луис, е прав :)
Оказва се, че това уравнение (С е определена константа) дава формата на една особено благоприятна дъга. От дълбока древност подобни форми на дъги са използвани в строителството на мостове, църкви и др. Характерни са с това, че при "носене" на собственото им тегло в тях възникват само натискови напрежения. Неблагоприятните за повечето конструкции огъващи моменти са практически елиминирани.

И така, да преминем към по- разбираемата част от поста...



Не знам дали си давате сметка, но тази арка е наистина огромна. Висока е 192m (почти два пъти колкото хотел "Родина") и е широка също толкова! И въпреки това изглежда толкова елегантна и лека, нали? Изглежда толкова просто и красиво.
Конструкцията на инж. Ханскарл Бандел е строго погледнато една тръбна дъга с променливо сечение. Профилът е равностранен кух триъгълник, с плавно намаляващи размери по височина (разбирате, че в основата са най- големите усилия и там е необходимо по- мощно сечение). Страната на триъгълника е 16,5m в основата и 5,2m на върха. Стените на сечението са образувани от два слоя листова стомана, а между тях има стоманобетон. Всичко е покрито с неръждаема ламарина за добър външен вид и защита от корозия. Само ще спомена, че такава комбинация от стомана и стоманобетон се прилага много успешно в строителството и днес. Просто по- здраво сечение на прилична цена за строителство няма в света.
Нещо интересно, което прочетох в Уикипедия: Дъгата е изграждана едновременно от двата си края, които трябвало да се сключат накрая във върха. Само че арката е ориентирана в посока "север- юг". Получило се така, че едната страна на дъгата била силно огрявана от слънцето и се удължила. Заложеният толеранс не бил достатъчен и двете части не си паснали. Тогава на помощ дошла пожарната. Поливали няколко часа удължената част със студена вода и нещата се получили :)
Добре, вече знаете основното за конструкцията на това красиво съоръжение. Сигурно обаче се питате какъв му е смисъла, освен внушителната осанка. Ами...

Смисълът е, че можеш да се качиш на върха и да погледаш надолу. Не е малко, нали! Можеше да е просто паметник ;)





Е, дано да ви е било интересно. До скоро!


9 коментара:

Анонимен каза...

Интересно как се стига догоре-по някакъв полулегнал асансъор или нещо подобно ;)
Mitko

Sande каза...

Готина е тази арка, честно казано не бях чувал за нея. Добре са я направили хората, яко е че са използвали почти всички "хватки" за постигане на максимална здравина на конструкцията - първо хиперболата а после и кухо сечение пълно с бетон :)

Още повече ме радва факта, че са избрали триъгълна форма на сечението, което в случая има само естетическа функция, и не предлага кой знае какви конструктивни предимства, но пък изглежда уникално. А щом хората търсят триъгълната форма в строителството, значи и от мойте изследвания има смисъл.

И накрая имам една молба към Стефан - моля те слагай и по една година на чудесата, който разглеждаш - кога са проектирани и кога са реализирани. Интересно ще е според епохите да откриваме търсенията на хората по това време.

Стефан Трифонов каза...

Санде, прав си.
Тази дъга е проектирана през 1947г.
Строежът е започнал обаче доста по- късно, през 1963. Открита е през 1967г.

Анонимен каза...

Лелеее, аз не ги знаех тези работи!Много интересно, това е една от най-добрите ти публикации!А това че вътре може да се влезе и да се гледа отвисокото е супер, още по-малко го очаквах пък това!И вярно колко просто изглежда, а резултата какъв е само!Е, много обичам такива хитри работи!
инж.Трифонова!:)))

Анонимен каза...

Интересно, наистина! Тъй като явно това съоръжение е само за забавнение бих предложила да се монтират светлини отдолу и съвсем ще заприлича на дъгата. Представяте ли си да се качиш на дъгата ?! И да гледаш от нея!!!

Стефан Трифонов каза...

Мисля, че оригинално арката е "врата към запада". Така че има някакъв смисъл и като монумент. Това обаче не е толкова важно. Важното е, че е красиво само по себе си.

Петър Стоянов каза...

Много добра статия ;)

врати при пожар каза...

Много благодаря за тази изключително интересна статия.Не съм била на това място, но вече планувам да съм там.Това е едно невероятно творение на човешкият ум и поредното доказателство, че всичко може да се построи , стига ада знаеш как и да изчислиш всичко правилно.Не знаех, че дъгата е изграждана едновременно от двата си края, които трябвало да се сключат накрая във върха.Много е интересно как е огрявана от слънцето едната страна повече, но определено крайния резултат е страхотен.

врата за пожар каза...

Беше ми изключително интересно. На скоро гледах филм, в който се описваха да разберат едно убийство и проследиха отделните заснети снимки и точно тази арка май беше там, по формата и светлините я познаха, макар че в стаята имаше стори, беше много интересно. Определено бих я посетила и бих се качила,като гледам какви малки прозорчета има гледката сигурно е вълнуваща.Формата също е интересна и запомняща се.Пишете ни пак с някоя интересна забележителност.