20 февруари 2009 г.

Магазинът на "Apple" на Пето авеню, Ню Йорк

Здравейте, приятели! Трета статия тази седмица, явно съм в продуктивен период ;)

Тъй като в предната си публикация видях противоречиви мнения за стъклото, бих искал да публикувам нещо в подкрепа на този прекрасен материал. Надявам се, че ще успея да ви убедя в качествата му (Слави, главно за теб става дума!).

Така наречените "Apple stores" са много известни магазини в големите градове по света за високо технологични джунджурии на известната компания. Стремежът към бъдещето намира израз и в архитектурния им облик.
Най- красивият по мое мнение представител на веригата е магазинът на Пето авеню в Ню Йорк. Поради сгъстената градска среда магазинът е разположен под земята. На тротоара е разположен само вход към асансьор и стълбище. Формата му е кубична. Но е направен изцяло от стъкло и е може би най- красивото нещо от този род в света!

Много архитекти и инженери са мечтали години наред за подобно нещо. Сега вече е факт. Конструкция с размери около 12х12х12m (нямам точна информация, съдя само по снимките), направена само от стъкло и скрепяващи елементи.

Колкото и странно да звучи философията на конструкцията е съвсем прозаична. Носещите елементи са стъклени рамки и стени в двете направления (сигурно някои от вас са фрустрирани ;), нищо нетрадиционно като конструктивна форма. Тайната разбира се се крие отново в стъклото. Както в предния пост, и тук става дума за високо технологично стъкло.

Ефектът разбира се е невероятен. Светлина, светлина, светлина!

Ако сте заинтересовани ето ви и малко 360- градусови снимки:

До следващия път!

9 коментара:

Sande каза...

Я-я-я-я-я гледай ти - оранжерия за ябълки :) :) :) :) :)

Georgi Todorov каза...

Zdraveite i ot men! Stefane bravo za bloga interesen e opredeleno! Az sas leko zakasnenie go vijdam, no opredeleno mi haresva!

... vav Vrazka sas zelen4ukovite istorii i oranjerii... az si misleh 4e ste stroitelni injeneri a ne "edri zemedelci" :-) ...

Po temata: Apple Store sa vpe4atlqva6ti , interesno mi e samo dali ne sa inspirirani ot Noviq vhod na Louvre Paris sas malka promqna vav Geometri4nata forma i razbira se Staklenata samonose6ta kostrukciq (ako taka se kazva, prostete na nevejiq :-)) bez metalna ramka?

P.S. Izvenete i za tova, 4e pi6a na latinica, no techni4eski mi e nevazmojno da premina na kirilica :-)

Pozdravi ot
Gosho-Zidaro-Maza4 GmbH

Стефан Трифонов каза...

Здравей, Жоржи! Радвам се да те видя сред нас!
Пирамидата пред Лувъра е много красива, разбира се по- хубава от това, което съм представил.
Но при нея има метална рамка. А тук основното е, че всички носещи елементи са от стъкло. Това е според мен впечатляващо.
Определено си прав, че има известна прилика между Apple store и пирамидата като стъклен вход към нещо подземно. Ако някой намери още такива примери нека ги сподели, на мен такива концепции много ми допадат!

Unknown каза...

Добре го каза, Сандо, Стефан очевидно харесва оранжерии и това си е :-)

Анонимен каза...

Ухааа, бива си го това, конструкция изцяло от стъкло, много гот!:)И колко светлина, много е красиво, много ми хареса.Страшно е оригинално, а и някак подхожда на такъв магазин!Имам предвид, че стоката, която се предлага е нещо високотехнологично, каквато е и конструкцията на самия магазин!
инж.Трифонова:)

Анонимен каза...

Здравейте, виждам че се заформя стабилна агитка.Имам въпрос: "Има ли стъклената конструкция почва у нас"?
Тоест, много ще е фрустриращо ако не става-стъклото е много крехко, нали? Земетръса...
Митко
п.п. Поздрави на Жоржи

Стефан Трифонов каза...

Димитре, много уместен въпрос.
Моят отговор е твърдо "ДА".
Разбира се няма да е лесно: Скъпо е и са необходими експериментални изследвания за всеки конкретен обект.
Такава лаборатория има в УАСГ.
А има и поне един инженер, който би проектирал една такава конструкция (сети се кой;)
Стъклото е много подценяван материал, но има страхотно бъдеще!
Така че не се свени да го предлагаш на своите инвеститори. Задължително срещу соленичка сума обаче;)

Sande каза...

@Slavyan - и всички останали - не приемайте шегите ми буквално - в случая исках да ви напомня за Форест Гъмп, който като инвестира в Макинтош си мислеше, че това е сорт ябълки :)
А по сериозната, част - запознат съм до известна степен с конструктивните възможности на стъклото и мога да потвърдя ще може да работи както като плоча, така и като шайба. Не е лесно за проектиране, ама кво от тва.

Julia каза...

Здрвавейте и от мен :)
Тази стъклена конструкция е наистина супер впечатляваща.
Според мен размерите на куба са 6х6х6. ;)
Нямам търпение да видя нещо подобно и в България. :)