9 февруари 2009 г.

Пътнически терминал на летище "Щутгарт"

Здравейте, приятели! Преглеждайки публикациите си досега стигнах до извода, че доминират конструкции от САЩ. Време е за нещо от добрата стара Европа. Нещо не толкова грамадно и мащабно, но пък изтънчено, фино и красиво. По европейски.


Ще ви запозная накратко с конструкцията на един от терминалите на летището в Щутгарт. Конструкцията на избрания от мен обект е от кръгли стоманени тръбни профили. С риск да ви досадя бих искал да ви спомена, че строителството с такива сечения се разгърна много в последните години поради повишените технологични възможности за производството им. Тези профили имат някои големи конструктивни предимства пред широко познатите отворени сечения (, които някои от вас може би наричат просто "винкели" ;)


Конструкцията на терминала е с много сложна пространствена геометрична форма. Дървовидната структура е като творение на природата и не се поддава на никакво опростяване или разчленяване на равнинни фигури (подход, който почти винаги използват инженерите- конструктори при проектирането на каквото и да било).


Чрез новаторско мислене, нови технологии и мощен софтуер германските ми колеги са дарили на Щутгарт тази великолепна сграда. Смятам, че тя определя нов стандарт в естетиката на строителните конструкции. А вие?




P.S. Тази седмица очаквайте да ви запозная и с част от моя скромен опит в областа на конструкциите от тръбни профили- дипломният проект, който наскоро защитих :)




2 коментара:

Анонимен каза...

Е, това е!Красота!Няма нищо по-хубаво от създаденото от природата!А това един човек да създаде нещо, толкова близо до нея е съвършено!Ето в такива случаи се гордея с моето инж.!
Благодарим Ви, колеги!:)
инж.Трифонова:)

Sande каза...

Замислете се, че като пристигате в една нова страна, първото нещо което виждате е летището. Хората винаги са се стремяли да правят готини терминалите си, за да остане госта с приятно първо впечтление. И все пак пътническите терминали са един вид огромни халета - нищо особено, което да грабне окото на пасажерите...
В това отношение господата от Щутгарт добре са си свършили работа. Изглежда много красиво и човек се чувства добре вътре :)

Това може би прави Stuttgart Airport едно от любимите ми летища.