16 февруари 2009 г.

Подвижен покрив на летния театър в Бургас


Съществуваща конструкция, стоманени дъги, текстилни мембрани, подвижни и неподвижни покриви и какво ли още не! Кажете, приятели, за какво повече може да мечтае окото на един инженер (а мисля също и на всеки ценител на архитектурата)?

Летният театър в Бургас отдавна навърши 50 години. Той обаче за съжаление не остаря "красиво". По начало не става въпрос за някакво изключително съоръжение разбира се. Тривиална архитектура, тривиална конструкция. И доста непрактична, бих казал, както всичко сезонно. Само си представете гледката на няколкостотин мокри до кости летовници, които панически бягат от дъжда през морската градина и тъпчат цветята!



Сега обаче всичко е различно. С новото текстилно покритие летният театър предоставя повече възможности. А и определено е по- красив, модерен, технологичен!

С прибавянето на новите три покрива съоръжението придобива изцяло нов вид, по- завършен.

Основните конструктивни елементи са две стоманени пространствени решетъчни дъги. Очертани са по окръжност и отворът им е 39,4m. Конструирани са с тръбни профили, които както вече знаете, аз много обичам ;) Съществуват разбира се допълнителни рамки, ферми, укрепвания с въжета и т.н.


Общата площ от около 2000m2 се покрива с текстилна PVC мембрана- възможно най- леката конструкция, позната в строителството. Оразмеряването и конструирането на такъв тип конструкции е предмет на "висшето" инженерство. Разбирате, че мембраната има собствена форма само когато е опъната (все пак това е нещо като плат). А когато е опъната в различни направления и на различни височини се получават много интересни форми. Но постигането на такъв ефект коства много усилия и добра подготовка. За да онагледя казаното: Представете си да строите например... с вода.


До тук имаме една интересна, нестандартна и сложна конструкция. Какво става обаче, ако я накараме и да се движи? Ами... Съоръжение- мечта, бих казал.

Подвижната част, с площ около 1600m2, се задвижва от специални колички (водещи и водими) с електрически двигатели. Мембраната е окачена точково на тях. Част от количките се движат по релсов път, а други по въжен. До колкото знам това е единствената такава система в света.




Съоръжение- мечта, но разбира се има и катран в кацата с мед. Някак си за да не можем да се зарадваме истински на нещо стойностно. Проблемът разбира се е за пари. Кой на кого не е платил, защо е излязло повече от прогнозната стойност и т.н. Споровете и до сега продължават.


Независимо от всичко трябва да оценим поне проектантския труд на екипа, създал един от добрите проекти в България за последните години!

8 коментара:

Анонимен каза...

Отново интересна тема от "Блогът на Стефан Трифонов". Чета с огромен интерес всяка твоя тема и с нетърпение чакам следващата :-)

Анонимен каза...

А кои са проектантите?

Стефан Трифонов каза...

Проектантски екип
Част "Архитектурна": "АРХКОМ" ООД; арх. Петър Футеков, арх. Ема Футекова

Част "Конструкция": "ПРОРЕМУС" ООД; проф. д-р инж. Д. Даков, д-р инж. В. Танев, д-р инж. С. Чуканов

Част "Задвижващи механизми": "Краностроене-инженеринг" ЕООД

Механична част: инж. И. Стоянов, инж. П. Карадимитров, инж. С. Младенов

Част "Хидравлика": доц. д-р инж.Р. Евтимов

Част "Автоматика": инж. Л. Пенчев

и други

Анонимен каза...

МНОГО ЕФЕКТНО! КРАСИВО! А СЪЩО ТАКА НАДЯВАМЕ СЕ И ЗДРАВО. МОЖЕ ДА СЕ ПОМИСЛИ ЗА ТАКОВА РЕШЕНИЕ И НА МНОГО ДРУГИ МЕСТА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПАК СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, А ЩЕ БЪДЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО.
СЕМ. ИНЖ. ТРИФОНОВИ - СТАРШИ

Анонимен каза...

Не го бях виждала този летен театър в Бургас, много съм чувала за него, но визуално не си го представях!Е, бива си го, честно казано надмина очакваниата ми!Абе голяма работа е този проф.Даков, истински почитател съм му!Въпреки че на много хора не им допадат мембранните конструкции, аз съм на противоположното мнение, може да не е най- практичното нещо на света, но пък е много красиво и доказва, че и у нас има хора, които създават наистина нещо уникално!!!

Анонимен каза...

Като че ли страничните механизми наистина се движат по въжета.Интересно че тези въжета не заемат автоматично облата форма на фермите и съответно на покритието...Изглежда необходимата им кривина се достига чрез опъна от самата мембрана, което е наистина елегантно решение и много сложно: Носещият елемент зависи от носения, поне като архитект ми се струва трудно...Митко П.П: А има ли тук инженери-superstar, които трябва да знаем?

Sande каза...

Много готина статия. Знаех доста малко за този театър въпреки, че баща ми миго показа на снимки още преди повече от година. Хуабаво да се търси новото и нестандартното в България, за съжаление обаче това се случва доста рядко. Ама има време - щом има инженери като Трифонов има и надежда :)

Анонимен каза...

Звучи доста иноваторско, а и доста практично. Би било доста прохладно през топлоте летни дни. И е интересна системата за поставяне, да се надяваме парите да не се окажат чак такъв проблем :)
Еми