5 март 2009 г.

Купол на хилядолетието, Лондон

Представям на вниманието ви едно много спорно съоръжение- Millenium Dome, Лондон.



"Куполът" все още е обект на дебати и спорове. Твърди се, че е икономически провал. Също и архитектурните му достойнства са доста спорни. Има едно нещо обаче, което за 10 години съществуване никой не е дръзнал да критикува- брилянтната му конструкция!




"Millenium Dome" отваря врати точно на 01.01.2000г. Приютява голяма изложение, посветено на новото хилядолетие. Проектът е бил с огромни мащаби и "куполът" е замислен, така че да отговаря на амбициите му и дори "от самолет" да подсказва, че във вътрешноста му ще видим нещо страхотно. Успехът обаче така и не идва. Експозицията не става особено популярна и критиците много бързо набират скорост за заклеймяването на целия проект. Години по- късно е направено преустройство на вътрешното пространство и сега представлява нещо като "град в града"- паркът О2.


Независимо от трудното си минало Millenium Dome остава в съзнанието като уникално съоръжение с огромни размери и прекрасна конструкция.


Огромната площ от около 105 000 кв.m се покрива от фибростъклен материал с тефлоново покритие. В план съоръжението се вписва в окръжност с диаметър 365m (колкото са дните в годината). Светлата вътрешна височина е 52m. Покритието се крепи от 12 мачтови пилона с височина по 100m. Пилоните са 12, за да са колкото часовете на циферблата и месеците в годината. Покритието се окача на пилоните чрез стотици кабели, които същевременно крепят пилоните в проектно положение.







Millenium Dome е най- голямото съоръжение в света от този тип. Под покритието му има десетки сгради, улици и т.н. И най- изумителното е, че цялата конструкция е по- лека от въздуха, изпълващ обема й. За мен това е просто страхотно постижение на известното инженерно бюро Хапполд (проектанти по част "Конструкции").

11 коментара:

Unknown каза...

Ах Стефане, защо не публикува това преди да замина за Лондон? Виждал съм го само от далече. Не можаха да ми кажат какво точно е "това", а както и самият ти казваш "не впечатлява с някаква архитектура" и така и не стигнах Купола на хилядолетието. Пък наистина си е голямо и заслужаващо внимание съоръжение!
Не спираш да ме изненадваш с твоите публикации. Поздравления и за това попадение.

Georgi Todorov каза...

Zdrasti Stefane,

Kupola e dosta ma6taben! Ti ima6 nqkakvo vle4enie kam takiva tentovi konstrukcii.
Vapros:
Ima6 li predstava kakva e funktioata na tozi otvor ot ednata mu strana blizo do centralniq vhod?
(da ne q skasal James Bond kato snimaha togava edna ot seriite varhu nego i toi se parzalq6e otgore:-)) Tova be6e 6ega razbira se, vaprosa mi e seriozen! Az sam gledal po Discovers (Super Struktures) kak go pravqt, no be6e otdavna, i ne pomnq ve4e!

Pozdravi

Стефан Трифонов каза...

Здравейте!
Отворът е оставен поради издигаща се вентилационна кула от автомобилен тунел, който минава на това място под Темза.
Огромен компромис е бил направен с тази "дупка". По ужасен начин разваля впечатлението.
Но... Какво да се прави? Трябва понякога да се отстъпва.

Анонимен каза...

Дупката е яка, разваля монотонноста на гиганското съоръжение.
Моля, пишете на кирилица.

Стефан Трифонов каза...

Приятели, желателно е наистина писането на кирилица.
Когато обаче човек използва компютър без такава е напълно разбираемо (например в друга държава и не собствен).
Така че:
Предпочитам да оставите коментар на латиница отколкото никакъв.

Georgi Todorov каза...

Blagodarq na Host-a za razbiraneto! az 6te se opitvam da puskam posting-i pove4e ot vka6ti ,kadeto moga da pi6a na KIRILICA!

P.S. Moliq izpolzvaite accountite si, a ne anonimen, za da znaem koi pi6e ;)

Анонимен каза...

Е, това е върхът!Сега ако някой е имал нещо против мембранните конструкции, би трябвало вече да е на друго мнение!На мен много си ми харесва и като идея и като архитектура!Особено ми допада как пилоните стърчат като забучени клечки за зъби!Много е впечатляващо!
Моля, уважавайте Стефан за старанието, което влага в този блог и най- сърдечно ви моля да не си позволявате хапливи забележки! Ако не ви допада нещо и се дразните - никой не ви кара на сила да следите блога, специално внимание обръщам на анонимните посетители!
инж. Рая Трифонова

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Georgi Todorov каза...

Архитекта на Купола всъщност е доста известен, предполагам на вас още повече:
Richard Rogers! Той е участвал във множество интересни проекти като Музея на модерните изкуства-Жорж Пампиду в Париж, Лоидс в Лондон, Европейския съд за правата на човека в Страсбург, Летище Барахас в Мадрит и други. Човека е доста екстравагантен във "творбите" си. А2007 получава заслужено и наградата Pritzker.

Стефан Трифонов каза...

Хехе, Георги, супер си!
Каза ми повече за архитектите, отколкото аз някога ще знам :)
Шегувам се разбира се.
Архът наистина е известен. Този купол обаче май му се води една от "черните" точки. За разлика от конструкторите ;)

Анонимен каза...

Еее, Георги, браво бе!Ти ме изуми, много работи знаеш!Впечатлени сме!Аз това не го знаех!Благодарим ти!:)
Рая