10 декември 2009 г.

Къщи от стомана

Здравейте отново, приятели!

Отдавна не съм писал поради липса на време (а може би и желание), но това, че продължавате да се интересувате от блога ме насърчава да пиша.

Днес ви представям нещо, което не е ново, но смятам, че е силно подценено в нашата държава- сглобяемия дом.

Съществуват няколко разновидности (дървени конструкции на къщи, стоманени, леки стоманени и т.н.). Днес ви показвам къща с носеща конструкция от студеноогънати галванизирани стоманени профили (според мен един от най- добрите представители на фамилията).

Носещата конструкция е изключително олекотена, с евтин, бърз и лесен монтаж. Изключително пригодима към всякакъв вид натоварвания и въздействия и с много добра корозионна устойчивост.


Носещите елементи са окрупнени прътови дискове (представете си носеща стена, но дискретизирана с краен брой елементи).




Довършителните работи са изключително олеснени, благодарение на разнообразието от решения, които предлага пазарът. Без зидане, мокри процеси, лепене на стиропор и т.н. инвеститорът получава ограждащи стени с много добри топлоизолационни и естетически качества.



Моят собствен анализ сочи, че при налично място за застрояване цената на една достатъчно голяма семейна къща (например с площ 200кв.м) е сравнима с тази на тристаен апартамент в не особено претенциозен квартал. А качеството и бързината на строителството са поне същите (ако не и по- добри) като тези на монолитните сгради.



В заключение: За Бога, стига с този стоманобетон и тухли!!!



P.S. Е, смятам, че не е нужно да споменавам към кого може да се обърнете, ако смятате да се сдобиете с нещо подобно ;)

6 коментара:

Митко каза...

За да са конкурентноспособни са нужни три неща:
-Бързина на изпълнението(имат го)
-Цена
-Предимство в експлоатацията(тук според мен печели "масива"-дълготрайност на материалите, поддръжка, т.н. термична инерция

Всеки си преценява

Недостатъци:
-Масивната къща е дуракоустойчива, тя търпи преустройства, замазвания, грешки, ремонти, прокарване на тръби и други домашни работи. При сглобяемата тези неща са по-сложни и изискват внимателно планиране. От друга цена веднъж след като сте развалили нещо, цяла секция от къщето може да се смени.
-В българското законодателсво тези къщи се водят паянтови, нещо като втора категория. Възможен е вариант обаче с масивно приземие, и други частични работи, което да ги направи масивни

Митко каза...

Голяма част от цената идва от патентите, които специализираните фирми плащат за технологията си.( От друга при унифицираното производство на къщи се пести, ако си харесате типов проект)Мисля също така, че стоманата е прекалено скъпа за единичен обект.
Това може да се избегне като се изполва класическа българска технология с дървени колонки(10/12) с пълнеж.Изпълнението на стените също може да е предварително на шайби. Модерен материал за пълнежа е минералната вата. Отвътре за подложка на облицовката-гипсокартон, отвънка-или ламперия( изисква пребоядисване на 5 години) или подложен водоустойчив шперпат(Аquapanel) или ОСБ(ОДЧ), a oтгоре-мазилка. Препоръчвам ви и масивно изпълнение на първия етаж и паянтово на втория, за подобряване на термичните свойства.

Стефан Трифонов каза...

Димитре, здравей!
Благодаря за обширния коментар.
Съгласен съм с някои неща, но далеч не с всичко:

Стоманената конструкция за къща е най- евтина: Много по- технологична е (следователно по- евтина), и тук идва новото (тенденция от последните години)- широко навлизане на олекотените конструкции (студеноогънати профили, затворени и още и още). Правил съм справки на цени на материали и прочие, повярвай.


Сглобяемата къща е също толкова дуракоустойчива колкото всяка друга: Пак можеш всичко да си прокараш и да замазваш (гипскартонът и OSB-то също могат да се шпакловат). А пък собственикът ако е идиот, той винаги може да прецака къщата си, независимо каква е.

Патенти и специализирани фирми? Не е необходимо, всеки грамотен проектантски екип би трябвало да се справи с такава къща. А изпълнението е елементарно.

Цял масивен партер е прекалено. Достатъчно е къщата да е повдигната 50-60см от земята.

За дълготрайността не съм изобщо съгласен: Мазилките, замазките и изолациите са си пак същите. Единствените по- малотрайни материали са картонът и OSB-то, но те са затворени под финиша. Да не говорим колко лесно се ремонтират.

ArSey каза...

Здравейте! Предстои ми изработване и сглобяване на такава едноетажна къща по проект(като изпълнител). Това е добра ниша, защото излиза по-евтино от капиталното строителство, по-бързо е и по-чисто. Да не говорим ,че и узаконяването е по-улеснено и,съответно,по-евтино за клиента.
А в готов вид не може да се познае,че е метална конструкция.

Анонимен каза...

Здравей, Стефане.
Интересно ми е дали си се интересувал и дали знаеш усреднения разход на стомана за една такава къща за м2? Защото навсякъде (включително и ти) пише, че стоманената конструкция е много по-евтина ... но никъде няма никакви цифри .. благодаря ти!

deszaq1 каза...

колкото и да ми го хвалите, си прилича на обор. а виждаме какво става ссъ дървените къщи във флорида - след един вятър и стават за пелети