1 април 2009 г.

Инж. Никитин и неговите конструкции



Николай Василиевич Никитин (1907-1973) е най- възхваляваният и почитан руски инженер от епохата на СССР. Ако е имало нещо такова като "съветска мечта", то животът на инж. Никитин според мен е именно това: Израстнал в Сибир, с недъг на единия си крак (от ухапване от змия), той става най- бележитият съветски инженер за времето си. По негови проекти са някои от най- крещящите символи на комунистическата епоха в Русия.


Представям ви някои от работите му. Не ме винете, че информацията не е особено богата. Просто само до това се добрах...

Кулата в Останкино:


Радио- кулата се намира в Москва и е открита през 1967г по случай 50- годишнината от октомврийската революция. Височината й е 540m. При построяването си "Останкино" надминава Empire State Building и става най- високата постройка в света. И остава такава още 9 години преди CN Tower в Торонто да я задмине с 14m. В момента "Останкино" е най- високата постройка в Европа и изглежда още известно време ще остане такава, тъй като проектът "Кула Русия" (612m) е замразен заради кризата.



Конструкцията не буди някакъв интерес от пръв поглед- просто една "стоманобетонна тръба", биха казали някои. Да, така е. Обаче една адски стройна тръба. Пропорциите са й като на кибритена клечка, само че примерно 10m дълга. Съгласете се, че изглежда много "тънка", направо се чудиш защо още е права.



Интересно ми е как са я изграждали през това далечно десетилетие, тъй като да качиш бетонна смес на 300m е доста трудно. Било е нещо като "пълзящ" или "катерещ" кофраж, но не знам със сигурност. При всички положения обаче е било осигурено непрекъснато и бавно бетониране. А това си е голямо постижение за технологията.


Московски университет:





Какво да ви кажа освен: Огромна площ, огромна височина! Изобщо един грамаден комплекс. Най- високата част е 240m (почти 3 пъти колкото хотел "Родина"). Сградата е била най- високата извън Ню Йорк много години ("Останкино" е в графа "Съоръжения"). Московският университет е пример за характерната за соц- държавите грандоманска архитектура, която ние добре познаваме. И все пак... Подобен мастодонт изисква огромни усилия и много умения. Осъществяването на такъв проект (през далечната 1949г.) си е истински подвиг и заслужава адмирации.




Варшавски дом на културата и науката:

Да се порадваме и на този динозавър (1955г) с височина 231m....




Стадион "Лужники":



Статуя "Родина-матъ зовет":





Не знаех как да преведа името, затова го оставих така ;) Статуята е открита през 1967г. Посветена е на битката при Сталинград и е най- голямата и висока склуптура в света- 85m!


Приятели, нямам думи! Това нещо е просто грамадно, дори е повече от грамадно! Това са 7900 тона стоманобетон! Със сигурност постижението на конструктора е много голямо, тъй като това е една много нерегулярна структура, анализът й е много труден. Дори и не мога да предположа какво представлява конструкцията и как е смятана.


Според мен ако тази "Майка Родина" беше висока примерно 10m, щях да кажа, че е една нищо и никаква соц-безвкусица.






Но тази е толкова огромна, че направо не мога да се отърся от захласа, за да изразя мнение!

2 коментара:

Georgi Todorov каза...

Стефане постинга е Супер, не знаех че всичките тези сгради са негови! За Останкино съм чувал че е има интересен асансьор, знаеш ли нещо въпроса? А тя даже е претарпяла и пожар 2002 година (за щастие не е завършил по подобие на WTC).
Иначе според мен всичките му творения на Никитин си заслужават да се видят на живо! (Koga ще ходим? :))
Никита е участвал и във Мега-проекта X-SEED 4000, koйто така и не вижда бял свят. По негово подобие е и Shimizu Mega-City Pyramid, koeto e нещо уникално, потърсете го в youtube има пет серий за него!
Поздрави от мен!

Рая Трифонова каза...

Ееееххх, тия руснаци, тия руснаци!Бива си!Даже много си ги бива!Всичките му сгради са наистина страшни, ама кулата и статуята са просто...велики!Аз не я бях виждала тази статуя, даже не знаех, че съществува, направо е чудовищно голяма, това наистина е велико постижение!
Миличък, прав беше, че ще ми стане идол този инж. Никитин!