11 юни 2009 г.

НЕ СТЪПВАЙ!!!

Здравейте, приятели!

Досега аз съм ви срещал само с красивата страна на строителните конструкции. Вече обаче смятам, че сме готови да видим заедно и нещо грозно. Събрал съм няколко снимки на повредени конструктивни елементи, с които е трябвало да се справям в последните два месеца. Това не са най- опасните случаи, които съм виждал, но са масово явление, а това е доста притеснително. Старите сгради не стават по- млади, а ние не правим нищо по въпроса.

С този пост искам да развенчая две много големи заблуди, които битуват сред повечето мои познати:


1." Старото строителство е много по- качествено от съвременното и е много "здраво".

2. "Много е хубаво, когато сградите се санират "цялостно" (смени им се дограмата, монтира им се топлоизолация и се измажат)".


Ето и обещаните снимки:


Снимка 1: Балкони в аварийно състояние

Снимка 2: Балкони в аварийно състояние

Снимка 3: Балкони в аварийно състояние

Снимка 4: Балкони в аварийно състояние

Снимка 5: Балкони в аварийно състояние

Снимка 6: Колона със сериозни повреди

Снимка 7: Гредостена със сериозни повреди

Снимките на балконите са от сграда в центъра на София. Предстои да й се прави "саниране" и трябваше да изготвим конструктивно становище за състоянието й. Разбира се препоръчахме много сериозни мерки за укрепване на няколко по- слабо пострадали балкони, а тези настояхме просто да бъдат премахнати.

Сами виждате, че състоянието на стоманобетона е покъртително. Умът ми не побира факта, че някой е способен да изостави дотолкова собствеността си, а и на всичкото отгоре да ползва спокойно толкова повреден балкон (иначе си е сменил дограмата с REHAU, най-скъпата на пазара). А случаят не е изолиран, повече от половината стари сгради в София имат подобни проблеми, а хората нехаят. Или още по- лошо: ЗАМАЗВАТ С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА ЯЗВИ В КОНСТРУКЦИИТЕ!

Няма да изпадам в излишни подробности. Предполагам, че не е необходимо да ви обяснявам технически защо тези балкони са готови да паднат. То е очевидно за всеки нормален човек.

Искам обаче да ви обърна внимание на нещо друго, да развенчая мита за "здравото старо строителство". Не се заблуждавайте, старото строителство е като всичко старо: Мястото му е на боклука! Ще се обоснова с факти (някои от тях личат на снимките):

1. Качеството на бетона е много, много ниско. Използвали се огромни камъни, вместо чакъл, а това е изключително вредно.

2. Армировката е гладка и е разположена през много голямо разстояние. Крайно недостатъчна е.

3. Сградите не са осигурени на земетръс. През 30-те години хората просто не са знаели как. Така че песента на повечето е изпята. Остава само да видим колко кратък живот им остава. Защото (голямо) земетресение ще дойде, и то може би много скоро.

4. Голяма част от товарите се носят от тухлени стени. Това е много вредно, тъй като зидарията на практика не поема опънни напрежения. Освен това хората често бутат тухлени стени, когато си прекрояват къщите. Когато сградата е съвременна, всичко е окей. Ако не е- справка- ул. Алабин.

Мога да продължа така до безкрай, но едва ли е нужно.

Колкото до втората заблуда: При доказано лошите качества на старите сгради да ги санираш е равносилно на това да си затвориш компот с развалени плодове. Да, после изглеждат като нови и са много красиви. Всички си мислят, че нещата са съвсем наред и трагедиите се случват съвсем неочаквано.

В заключение: Когато в собствеността ви се появят дори и леки признаци на повреди (пукнатини, провисвания и др.), своевременно потърсете помощта на инженер- конструктор. Не на строител, не на майстор, не на архитект, а на ИНЖЕНЕР! Защото е много вероятно всеки друг да ви каже: "Нема страшно! Е са че го замажеме с теракол, отгоре шпакловка и ше стане кат' нову!"

P.S. Казаното дотук не важи за всички периоди на развитие на строителството. Също така не важи за всички строителни системи.

P.S. Санирането на конструкции е напълно възможно и се практикува с успех. Но само когато инвеститорът е загрижен повече за сигурността, отколкото за външния вид.

9 коментара:

Sande каза...

Хах - много яко, че качи тия снимки, Стефане. Хора, когата Стефан ми прати веднъж първата снимка от постинга по Скайп, наитина се ужасих и вечерта не можах да заспя от ужас :) А положениеот със старите сгради е наистина весело. Един друг недостатък на стария "бетон" е цимента или по-точно липсата на такъв - най-често имат навика да го заместват с вар или нещо подобно. Случвало ми се тук в Германия да искам да пробия дупка за дюбел в стената на стара сграда, взимам 6мм бургия и в получената дупка мога да си вкарам палеца!!! Все едно не дупчищ бетон, а пясък.
Сега на темата с балконите: ще се радвам да чуя мнението и на другите читатели относно решението, което конструктивно смятам за най-доброто, но с ограничена ефективност: А именно отстрняване на стария балкон, и построяване непосредсвено до сградата на лека метална констрикция, която се носи сама, само се подпира на сградата за хоризонтално укрепване и изпълнява функцията на балкон. Резултатът е широки и просторни балкони и никакви топлинни загуби, в следстиве на конзолната балконска плоча.
Недостатъкът, разбира се е фактът, че под балкона не може да се минава свободно, а и до голяма степен, малко неочаквано голямата инвестиция, за човека, който си е мислел, че ще мине със замазка :)
Иначе силно се надявам, повече хора да видят тези снимки и да се замислят в какво живеят и да се развенчае и един трети мит - "сградите са вечни"!!!
И за накрая само една забавна вметка - някои знае ли колко подни опасни балкони, стоят под защитата на понятието "Паметник на културата" :)

Стефан Трифонов каза...

Прав си, че това е най- добро. Но освен инвестицията има и един по- голям проблем. Никой архитект няма да се съгласи да избича 15 тона стомана пред сграда в стил "късен сецесион" (или нещо от сорта), особено на тротоара, както е в случая със сградите в София. Но при един просторен вътрешен двор би било яко. А разбира се има и решение със стоманобетон: Кърти се балкона, слагат се дюбели към старата конструкция, заварява се за тях нова армировка, награпавява и засмолява се стария бетон и се лее нова плоча. Дори това обаче е доста скъпо. Затова се прилагат половинчати решения като това, което съм ти пращал вече (то не е последна редакция).

Анонимен каза...

A za panelkite ima6 li mnenie? Spored men ako sa napraweni dobre(ot wojnicite i zatvornicite) trqbwa da sa mnogo sigurni? Pone ne slu6a6 suseda kak di6a, kakto e pri modernite 20 sant steni ot gazobeton...

Стефан Трифонов каза...

Всъщност стените от газобетонни блокчета спират по- добре шума. В това отношение най- зле са именно панелните блокове.
Иначе... Тази система теоретично е много надеждна. Изключвайки недоброто изпълнение в определени райони и в определени периоди, тези сгради наистина са сравнително сигурни. Грозни, но сигурни!

Unknown каза...

НАистина е страшно за гледане! Спомням си думите на един преподавтел от УАСГ "...когато се продава едно жилище, то трябва да бъде придружено с упътване за ползване..."
Основният проблем, когато се появи дефект в сградата, е съветването с майстори, които "цел живот това са праили и знаят". Единственото което знаят е как да напляскат нещо от горе и да замажат положението.
Не отричам, че и в новите сгради има издънки, но новото си е ново.

Анонимен каза...

Има различни видове шум. Ударния шум се предава по-добре от плътните прегради-разпространява се по-бързо в тях. Въздушния шум се спира по-добре от масивните прегради-панелките от перлитобетон и по-зле от по-леките-газобетон, например. Затова е най-добре да се използва комбинация от двете-масивно ядро, изолирано с по-леки материали.
Митко

Анонимен каза...

Вярно ли е че ако се подпре балкон в най-външния му ръб-той може да се спука, защото като конзола е подложен само на огъване и е имал нужда от армировка само в горния си слой? Или как да си укрепим аджеба балкона ако ни съмнява? :-_)
същия

Стефан Трифонов каза...

Да, вярно е. Въпреки че през последните десетилетия долна армировка се поставя на конзолите от конструктивни съображения. Ако искате да си укрепвате балкона или каквото и да е друго- потърсете помощ от инженер- конструктор, защото възможните случаи са много и не може да се даде единствена рецепта. И ви повтарям: "Самодейността е опастна!"

Анонимен каза...

Родителите ми живеят в осеметажен панелен блок, строен в началото на 70-те години. Балконите са от винкел и армирано стъкло (каква идея, а?). Единият балкон силно ме притеснява. Не е в такова окаяно състояние като показаните на снимките, но едва ли е нужно да се стига дотам.

Преди няколко часа мама ми се обади, за да ми каже, че повикала кварталния "майстор" и той се произнесъл, че парапетът трябва да се изреже и на негово място да се изгради парапет от тухлички итонг.

Въпреки че нямам никакво техническо образование, не мога да не се запитам дали плочата е в състояние да издържи такива натоварвания и... колко дълго?

Моля ви, помогнете с малко информация! Откъде да намеря инженер-конструктор?