20 ноември 2008 г.

Красиви сгради и съоръжения: "Space Needle", Сиатъл




Това е едно много красиво съоръжение, построено през 1962г. Името му е такова заради своеобразната "летяща чиния" на върха. Space Needle е висока около 185 м, от "кота терен". Конструкцията представлява това, което ние инженерите наричаме "обърнато махало"- много чувствителна към земетресения структура, на която масата е съсредоточена във върха. Въпреки това Space Needle е оцелявала безпроблемно след земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер (през 2003г.), както и след силни ветрове (с максимална скорост от 144km/h).


Аз много харесвам това елегантно и красиво съоръжение- може би твърде "американско" (сякаш гледаш някой стар филм за извънземно нашествие), но пък симпатично.


Интересно:


През 1993г. са монтирани нови асансьори, които се движат с 16 km/h, когато няма силен вятър. Това е скоростта на падаща дъждовна капка. Снежинките пък падат с около 5 km/h. Затова ако пътувате с този асаньор, за да изпиете един топъл шоколад на върха на кулата, знайте, че снегът ще вали "нагоре" по целия ви път.




9 коментара:

Анонимен каза...

този блог е уникален щте чакам с нетърпение следващата интересна сграда

Мартин каза...

Браво, много интересно! Можш ли да дадеш повече информация за други такива интересни сгради и съоръжения, например за небостъргача в Дубай.

Sande каза...

Добре, щом този асансьор се движи със скоростта на падаща капла, какво ще стане ако докато пиеш горещ шоколад в асансьора, една капка от този горещ шоколад полети към бялата ти риза? Имаш ли някъв шанс да се спасиш от ОКАПВАНЕ :)

Не, без майтап - много е яка тая Игла, просто е нещо уникално!!!

Анонимен каза...

strahotno!
mnogo interesno!

Анонимен каза...

Ами то не само капка ами целият шоколад, който си изпил може да полети нагоре струйно, Санде

Стефан Трифонов каза...

Много ви благодаря за коментарите. Смятам всяка седмица да включвам по една такава забележителност. За следващата седмица ви давам възможност да избирате: "Пантеонът- древно инженерно изкуство" или "Бурж Дубай- величествен полет на човешкото его".

Sande каза...

Пантеона!!
Отвсякъде всички само с тоя Бурж Дубай ме заливат, вече не ми е интересно...

Анонимен каза...

Oво је јако глупо објављивања. Овај инжењер није разумео да је главна идеја ове куле је да је ротира.

Анонимен каза...

Пантеонът в Рим е една велика сграда!Само може би, който я е видял на живо, може да я оцени истински!Много е внушителен и различен, това особено се подчертава и от това че наоколо сградите са ниски, близки една до друга, уличките са калдъръмени и тесни, и изведнъж както се луташ из криволичещите по-скоро пътечки, отколкото улици, измежду старинни сгради и сладурски магазинчета, украсени със светлини и панделки, изведнъж пред теб изниква една огромна сграда, с огромен купул, разположена на малко площадче, и около него е пълно с малки ресторантчета, отрупани с цветя....
незабравимо.....!!!