22 януари 2009 г.

Здравейте отново, приятели!

Съжалявам за дългото прекъсване. Просто ежедневието ми в последно време беше много, много претоварено и нямах нито физическа, нито психологическа възможност да пиша. Сега обаче съм отново тук и се надявам да ви интригувам с още по- интересни истории през тази година. А сега към същината...

Някой замислял ли се е какво е да висиш на 300m височина, без никакви предпазни средства и да извършваш някаква полезна дейност с ръцете си? Тази публикация е посветена именно на такива хора, на хората построили Empire State Building.

Колкото до сградата: Огромна, красива и протягаща се към небесата. Истински исполин, сътворен от човешката ръка. В продължение на няколко десетилетия Empire State Building е най- високото здание в света. Е, сега разбира се има и по- високи. Те обаче са построени с помощта на съвременна механизация, с много строги мерки за сигурност. Сградата, за която говорим обаче, е съградена основно от човешката ръка, от хора като мен и вас.

Гледам снимките и не мога да проумея. Какво те поддържа, когато висиш там, за да не се парализираш и да мислиш единствено за уюта на земната повърхност? Какво те кара да желаеш истински и лично да се включиш в този самоубийствен поход към висините? Пари? Едва ли? Любов към великата Америка от началото на XX век? Може би.

И така... Момчета, благодарим ви, че дарихте на света този велик шедьовър!








6 коментара:

Анонимен каза...

Под суровата и пресметлива професия на инженер Трифонов се крие поетична душа, "протягаща се към небесата".Напред на крилете на мечтите...
Mitko

Анонимен каза...

НАПРАВО МИ СЕ ЗАВИВА СВЯТ ОТ ТАЗИ ВИСОЧИНА!!! НЕ СИ ЛИ ГУБЯТ УМА ТЕЗИ ХОРА?! ТОВА Е ЕДНА МНОГО ОТДАВНАШНА ЛЮБОВ НА ИНЖ. ТРИФОНОВ. НАИСТИНА ИМА НЕЩО ДУХОВНО В ТОВА, ТЪЙ КАТО ГО Е СТРАХ ОТ ВИСОКО.

Sande каза...

Еми на тия пичове просто не им пука и тва е нормално. Както на маймуните или катериците не им пука да скачат от клон на клон, както на много хора не им пука да си карат спокйно със 140 км/ч или да си пият биричката на 8000 м височина в търбуха на няколко дестки -тонен алуминиев гигант.
Ама пак е готино, аз не знам дали бих бил много продуктивен, ако работех там горе, сигурно ще ми трябва един час, за да завия един болт :)

Мартин каза...

Лудница!!! Имайте предвид, че това става през Голямата депресия и тогава хората не са имали много много избор какво да правят. Какво ли ще се построи през сегашната финансова криза. за да се стимулира заетостта?Мартин

Стефан Трифонов каза...

Хаха! Точно така е, Марто! Всъщност като се замисля редица велики американски постижения в строителството са от този период- Empire State, Hoogar Dam, Golden Gate... Между другото: "Само" 5 души са загинали при строителството на Empire State Building. Повярвайте ми, в сравнение с други обекти с такива мащаби, това наистина е адски малко! Явно лудия Господ го пази!

Анонимен каза...

Няма такова чудо в днешно време!Обаче явно, че и за тогавашното време това безстрашие на работниците е било много магнетично, защото има доста снимки и написан материал за тях!Ама така е, струвало си е, сега цял свят им се възхищава!
Велико време е било!
Трифоновата